7) Magda Lena: Moedige Vrouwen

Gepubliceerd op 9 mei 2024 om 08:01

Ik ben 'Magda Lena' en ben mij erg bewust van het vele onrecht, leed, martelingen en vernederingen die vrouwen door de eeuwen heen hebben moeten doorstaan. Het is een wereldwijd fenomeen en NOG is er in deze wereld te veel onrecht betreft de vrouw, zelfs in 'zogenaamde humor' tref ik dit aan. Het lijkt dan meer op leedvermaak en belachelijk-makerij t.o.v. de vrouw... En ik sta dat niet toe!

Reacties op mijn rebels verzet wordt afgedaan als: " Ach, dit moet je niet zo serieus nemen, het is vast in scène gezet..", maar daarin zit nu JUIST het begin van het onrecht en het respectloze wat ik erin ervaar. (...de gedachte krijgt vorm, en men vind het dan vermakelijk....) Door toespelingen op de vrouw in al haar creaties en uitdrukkingsvormen als mens, maar ook op haar ziele-bewustzijn..

Ik ben strijdvaardig op dit gebied en verzet mij door dit te benoemen, want dit moet gestopt worden, want een paradijselijke aarde kan NIET beginnen als niet alles gezuiverd is, en als men niet respectvol met elkaar omgaat! 

Toen Maria mij vroeg een bezield stuk te schrijven over het thema 'Moedige vrouwen' heb ik daar meteen in toegestemd. 

Ik ontkom er niet geheel aan om het stuk te schrijven ZONDER een persoonlijke verloop- lijn, want dit is nodig om mijn verhaal vorm te geven....

UVanuit mijn adolescentie herinner ik mij nog een heldere droom, over slavernij.

De creoolse mannen waren daar toen ook slachtoffer, maar wij hebben het VOORAL over de vrouwen.

 

Mijn droom:

Een slavendrijver, een man met macht,  verkrachtte een jonge vrouw, SARAH, zo zal ik haar nu maar noemen. Zij werd vernederd, onderdrukt, en mishandeld. Vervolgens werd zij aan een boom gebonden en gegeseld met de zweep. In tranen gaf zij mij in mijn droom 'een rode draad van leed' vanuit haar bloed-doordrenkte-aanflarden-gescheurde-armoedige-slavenjurk. En dit verankerde voor mij een blijvende onderstroom in mijn ziele-bewustzijn als vrouw.

Sarah, als  jonge vrouw in mijn droom, is als  archetype een heel MOEDIGE vrouw geweest die dit niet heeft kunnen neerzetten in haar bestaan. Deze droom heeft een diepe impact gehad op de rest van mijn leven.

 

Toen ik ging werken, voelde ik mij  aangetrokken/geroepen tot de zorg voor ouderen/hulpbehoevenden en ik ging in opleiding werken als ziekenverzorgster.

FLORENCE NIGHTINGALE  is de patroonheilige voor alle Zusters in de Zorg. Zij 'gaf' mij een rugzak mee vol pleisters en verband-artikelen en tissues voor verdriet en troost. Florence Nightingale was een MOEDIGE vrouw in de Krim-oorlog  met al haar doorzettingsvermogen, troost en als Healer. Zij is voor mij een voorbeeld van een MOEDIGE VROUW.

 

Later zag ik een op waarheidsgebeurde documentaire over de Maria Magdalena-wasserijen in Ierland in de 20ste eeuw, wat tot ongeveer 1980 heeft bestaan, gerund door de RK nonnen. Ik was diep geraakt.

De jonge meisjes die zwanger waren door verkrachting en incest, werden gestraft voor hun daden en vernederd, schuldig bevonden, hun kindje afgenomen en noem maar op ... Ze werden veelal 'monddood' gemaakt.

Er zijn er enkelen ( volgens mij maar DRIE  meisjes, jonge vrouwen), die dit verhaal nog na konden vertellen en naar buiten konden brengen, zo getraumatiseerd als zij waren, en zo kon het via deze documentaire aan het licht worden gebracht. Gelukkig wel! Zo MOEDIG van hen.

MARIA MAGDALENA  zelf ook een  MOEDIGE VROUW, (in haar aardse tijd ons allen bekend...), is de patroonheilige voor alle meisjes en jonge vrouwen die verkrachtingen en vernederingen hebben moeten doorstaan.

Ook dit 'gaf' mij een bloed-draad van tranen mee om te verweven in het raster-matrix in de onderstroom, voor in de 'rugzak' van mijn ziel.

 

in Engeland had je rond 1910 de SUFFRAGETTES die vochten en streden  voor vrouwen kiesrecht en gelijkheid. DAAR waren veel dappere moedige vrouwen bij die zich hiervoor inzetten. (Ik weet geen namen).

Wij , in Nederland kennen ALETTA JACOBS als feministe kreeg zij bekendheid en zij was strijder in de politiek toendertijd. Ook zij was een MOEDIGE vrouw.

Ik heb diepe bewondering voor deze stoere moedige vrouwen, bekend of niet bekend.

Ik heb  diepe bewondering voor alle moedige vrouwen door de tijd heen, die door HUN strijd, een weg hebben geplaveid voor de vrouwen die in deze tijd worstelen met deze zaken en problemen. 

 

Ikzelf ben niet zo'n rebelse-strijder in de zin  van barricades betreden. 

Mijn kracht is daar niet zo voor geschikt, mijn energie is meer verzorgend en troostend. Verweer en opkomen voor mijzelf is een  moeilijk stuk, ik werk eraan, maar toch!  

Ik wil ook mijn steentje bijdragen....

Dit is in ieder geval mijn bescheiden bijdrage:

Een stukje schrijven, verwoorden dus,  voor wat niet meer MAG gebeuren en ik aan het licht wil brengen....

 

Namaste🙏

 

'Magda Lena

 

Afbeelding: Een zwangere Maria Magdalena boven het altaar
in de Madeleine Kathedraal in het Paris van Isis

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.