1) Jeanne D'Arc ca. 1412 – 30 mei 1431

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 19:26

Jeanne d'Arc is een nationale heldin van Frankrijk en heeft haar leven met recht in de 'WAAG'schaal gelegd, waarna ze op 19 jarige leeftijd in Rouen op de brandstapel is omgekomen.  

Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Werd in 1920 heilig verklaard. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans boerenmeisje dat op opmerkelijke wijze een belangrijke rol speelt in de middeleeuwse strijd tussen Frankrijk en Engeland. In 1909 werd ze zalig verklaard. Elf jaar later (1920) heilig.

Jeanne d’Arc werd rond 1412 geboren aan de Maas in het Noord-Franse boerenplaatsje Domrémy in de regio Lotharingen. Op dat moment is de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk aan de gang. De Engelsen bezetten met behulp van hun bondgenoten de Bourgondiërs een groot deel van Noord-Frankrijk.

Jeanne ouders zijn niet rijk, maar wel enigszins welgesteld en hadden redelijk wat boerengrond tot hun beschikking. Als tiener helpt Jeanne vaak bij het ploegen en brengt ze dieren naar de weiden. Verder naait en spint ze. Opmerkelijk is dat Jeanne al vanaf jongs af aan vaker naar de biecht en communie gaat dan veel andere mensen in die tijd......is nog in bewerking. Bron: Historiek Net

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.