Bijzonder Moedige Vrouwen

Door de eeuwen heen hebben talrijke vrouwen, overal ter wereld baanbrekend werk verricht op allerlei terreinen, terwijl ze flink voor zichzelf op dienden te komen. Tegelijk legden ze met Hart en Ziel de basis voor de rechten van alle vrouwen. Alles draaide in feite om een rechtvaardiger, gelijkwaardiger behandeling van vrouwen in de hele maatschappij en vrijheid van meningsuiting,

Veel van deze vrouwen waren in hun eigen tijd en bij latere generaties invloedrijk door hun visie en hun vermogen om die visie in praktijk te brengen. Er was verschil tussen de wijze waarop vrouwen in de samenleving door de Kerk werden gezien, hoe ze door de Wet werden behandeld, en hoe ze hun leven daadwerkelijk leidden. De hier genoemde vrouwen namen zelf de controle over hun leven, om als onafhankelijke vrouwen en als gelijkwaardig aan mannen te leven in een patriarchale samenleving, waar wij allen nog altijd de vruchten van mogen plukken. Welke Moedige Vrouw mag om deze reden hier niet ontbreken? 
Vul jouw TIP als reactie onderaan in, waarna we haar nader onder de loep zullen nemen ūüíĖ.

9) Geertruida Meijer 21-4-1896 / 30-8-1978)

¬†Geertruida MEIJER, vooral bekend als¬†Truus Wijsmuller¬†en als¬†‚ÄėTante Truus‚Äô¬†(geb. Alkmaar 21-4-1896 ‚Äď gest. Amsterdam 30-8-1978) actief in het verzet, politica. Dochter van Jacob Meijer (1868-1950), drogist, apotheker, en Bertha Hendrica Boer (1867-1928), modiste. Truus Meijer trouwde op 30-3-1922 in Amsterdam¬†met¬†Johannes Franciscus Wijsmuller¬†(1894-1964), bankier. Dit huwelijk bleef kinderloos.

Lees meer »

8) Helena Blavatsky 12 augustus 1831 / 8 mei 1891

Helena Blavatsky werd op 12 augustus 1831 in Dnjepropetrovsk in Rusland (nu Oekra√Įne) geboren. In 1849 trouwde ze met N.V. Blavatsky, en kort daarna begon ze aan een periode van meer dan 20 jaar van reizen over de hele wereld; op zoek naar wijsheid en kennis kwam ze in contact met veel religieuze/mystieke tradities en ontmoette ze haar oosterse leermeesters.

Lees meer »

7) Magda Lena: Moedige Vrouwen

Ik ben 'Magda Lena' en ben mij erg bewust van het vele onrecht, leed, martelingen en vernederingen die vrouwen door de eeuwen heen hebben moeten doorstaan. Het is een wereldwijd fenomeen en NOG is er in deze wereld te veel onrecht betreft de vrouw, zelfs in 'zogenaamde humor' tref ik dit aan. Het lijkt dan meer op leedvermaak en belachelijk-makerij t.o.v. de vrouw... En ik sta dat niet toe!

Lees meer »

5) Rosa Parks 4 februari 1913 / 24 oktober 2005

Rosa Louise Parks-McCauley was een Amerikaans burgerrechtenactiviste. Ze is vooral bekend geworden door haar verzetsdaad in 1955 waarbij ze weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin af te staan aan blanke passagiers.

Lees meer »

6) Madame Curie 7 nov 1867 ‚Äď 4 juli 1934

Madame Curie, een Pools-Frans Natuur- en Scheikundige, werd in Warschau in 1867 geboren onder haar meisjesnaam Maria Salomea Sklodowska.Ze stond werd één van de beroemdste vrouwen als natuur- en wiskundige en won als énige vrouw tot nu toe 2 keer een Nobelprijs. In de geschiedenis van de geneeskunde wordt ze beschouwd als een heldin dankzij haar wetenschappelijke bevindingen.

Lees meer »

4) Alexandra David-Neel 24-10-1869 / 08-09-1969

Tibet-reiziger en schrijver Alexandra David-Néel lukte het in 1924 om, verkleed als inlandse bedelpelgrim, het verboden Tibet in te reizen en tot de heilige graal, de hoofdstad Lhasa, te komen. Als dat niet tot je verbeelding spreekt, dan weet ik het niet.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Lianne
een maand geleden

Hatsjepsoet [1473-1458 v.Chr.]
PLUS: Succesvolste vrouwelijke Egyptische farao, die het land vrede en grote welvaart bracht.
MIN: Had veel vijanden in de elite. Haar opvolgers wilden haar naam uit de geschiedenis wissen..